Kyckling Provencale.

Detta är en maträtt som är busenkel, känns lyxigare än den är och smakar jättegott!

För 3-4 personer.

3-4 kyckling filéer
Provencalisk krydda (finns i frysdisken)
250 g Keso
1,5 dl riven ost
1-2 vitlöksklyfta
Peppar
Kallrökt skinka eller liknande


Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda Keso, provencalisk krydda (efter smak), peppar, den rivna osten och de pressade vitlöksklyftorna till en röra. Sprid ut röran över de tinade kyklingfiléerna och täck dem med skinkan.





Låt kycklingen stå i ugnen i 30 min.
Fixa sallad och ev. ris under tiden =)






MUMS!


Fetaostbiffar i gräddig tomatsås

En annan av mina favortirätter kommer här.

För 3-4 port.

400 g Köttfärs
1 dl Fetaost
1-2 msk Ströbröd
1/2 dl Mjölk
1 - 2 msk Soya
2,5 dl Matlagningsgrädde 4%
Salt
Peppar
1 pkt Krossade tomater

Blanda färs, mjölk och ströbröd. Ha i fetaost och krydda. Gör jämnstora biffar. Stek dem i ca 3 minuter på varje sida. Sedan blandar du de krossade tomaterna med soyan. Häll över biffarna och låt småputtra i ca 10 minuter.
Servera med potatis.





Scones

Busenkla scones som passar såväl tills soppa som till marmelad.

4-5 små eller 2 stora.

3 dl vetemjöl
1/2 dl lätt creme fraiche
1/2 till 1 dl vatten.
1/2 tsk salt.

Rör ihop allt och gör till bullar. Nagga dem med gaffel och grädda på 250 grader i 10 minuter.



Enkel svampomelett

Detta är grundreceptet till en omelett som du kan variera tillbehör till.

1-2 port.

2-3 ägg
1/2 dl lätt creme fraiche
Salt, peppar och lite aromatkrydda

Börja med att steka champinjoner i lite smör med salt och peppar. Stek omeletten.
Servera och njut.

Tacogratäng.

Detta är bland de godaste jag vet och även denna rätt kan varieras efter smak och tycke.
Jag brukar göra den på fullkornspasta, men vanlig pasta och eller nachochips är absolut lika gott. Till denna gratäng är stark salsasås och guacamole urgott. Gör du på nachochips är det enklast att göra på en baklåt, annars ugnsfastform.

Pasta eller chips för antalet portioner.
300-400 g köttfärs.
1/2 paket riven ost
1-2 msk majonäs
Lätt creme fraiche
Tacokrydda

Koka pastan (om det är det du vill ha som bas). Stek köttfärs och addera tacokryddan och lite vatten som det står på förpackningen. Häll av pastan och lägg i form. Varma salsasås och köttfärs. Överst blandar du creme fraiche,majonäs och ost. Täck köttfärsen med ostblandningen. In i ugnen i 15 min, 220 grader.



Morot- och potatismos

Morötter
Potatis
Mjölk/grädde
Salt och peppar

Skala och hacka morötterna i potatisarna i småbitar, koka tills de blir mjuka. Mosa sönder och häll på en skvätt mjölk eller grädde för att få en lösare konsistens, krydda med salt och peppar.


Mumsig röra!

Soltorkade tomater eller röd pesto
Crème fraice och/eller philadelphia, funkar nog med matlagning yoghurt också

Mixa och servera, går även att utveckla genom att addera vitlök och basilika.

God att ha till det mesta, till förrätt med ett gott bröd, eller som sås till fisk eller kyckling.


Gröncurry kyckling i kokosnötsmjölk

2 kyckling filéer
1 burk kokosnötsmjölk
wokgrönsaker
grön currypasta
(salt, peppar, olivolja)

Stek kycklingen i olivolja och grön currypasta, salta och peppra. Stek grönsakerna. Häll på kokosnöts mjölk och addera mer currypasta, låt koka upp. Smaka av, addera valfri krydda. (Sist jag lagade detta hade jag för lite currypasta så adderade vanlig curry och lite chili)

Får ut några matlådor på denna mängd. (ca 3 port.)

Servera med ris!


Biff i soyasås

Nötkött (strimalt)
1 gullök
1 paprika
1 morot
ev bambuskott
salt, peppar, vitlök, soya, olivolja

(detta blir ca 1-2 portioner, enkelt att dubblera görnsakerna för att få fler portioner, beror på mängden kött)

Hacka upp grönaskerna (se till att få tunna morotsbitar, annars tar de en evighet att bli klara).
Stek köttet (krydda med salt och peppar) och grönsakerna i olivolja.
Häll på soja och pressa vitlök, smaka av och addera lämplig krydda, färligt!

Enkelt och gott, jag brukar äta med ris.


Ratatouille (Grönsaksröra)

1 gul lök
1 aubergine
1 zucchini
2 paprikor (valfri färg, jag körde med en röd och en grön)
1 paket krossade tomater
1-3 klyftor vitlök (beror på hur mycket vitlökssmak man vill ha)
olivolja till stekning
salt, peppar

Hacka upp grönsakerna och stek dem i olivolja (kan behövas mer än man vanligtvis brukar steka saker i då auberginen och zucchinin suger åt sig oljan), när grönsakerna börjar bli lagom mjuka, häll over tomaterna, pressa på med vitlök och krydda koka upp och det är färdigt.

Blir rätt mycket så jag brukar hälla upp i burkar och frysa in. Ratatouillen passar som pastasås, sås eller tillbehör till det mesta.  Jag har haft det till köttfärsbiffar och pasta, till kyckling och majs så det är bara fantasin som sätter gränser (om man nu har någon).


Broccolimos

Min nya favvorit är broccolimos.
Väldigt enkelt och passar till allt som vanligt mos passar till.

Ca 1/2 paket broccoli.
ca 1 dl 4 % matlagningsgrädde.
1-2 msk flytande margarin
Salt och peppar.

Koka upp broccolin i 2-3 minuter. Häll av vatten, i med smör och grädde. Salt och peppar. Mossa med ballongvisp och rör om. Lite muskot kan även vara gott.



Enklaste woken.

Detta är en riktig studentwok vilken bas man kan byta efter tycke och smak. Men bacon eller falukorv tycker jag är godast efterssom de tillför egen sälta.

Detta behvös för 2-3 portioner.

2 paket bacon eller 300 g falukorv.
Frysta wokgrönsaker ca 1/2 paket.
1 - 2 dl Sweet chili sås
1 msk Soya
Ris eller nudlar.

Stek bacon eller falukorv. När köttet fått lite yta lägg i de frysta grönsakerna. Börja på 6an men dra ner värmen efter att grönsakerna tinat i pannan. I med 1 - 2 dl sweet chili sås. Ca en matsked soya.
Servera med ris eller nudlar. Om du väljer nudlar rekomenderas att blanda ner nudlarna i woken och rör om.



Vitlökskyckling i smördeg.

Denna rätt kanske inte är den allra nyttigaste, men jag har ändrat en hel del i orginalreceptet så att den ska bli lite bättre. Sen väljer man tillbehör, jag åt den sist med en tomatsallad.

Detta behövs för 3-4 port.

1-2 kycklingfilér (ca 500 g).
Ett paket smördeg.
Lätt creme fraiche, 15% el 5 %.
Fila Delphia ost, vitlök och örter, 12 %.
Salt och peppar

Tärna och stek kycklingen i lite olja, salta och peppra efter smak.
Bred ut smördegen i en form. Blanda kyckling med creme fraiche och färskosten.
Slå in degen över blandningen. In i ugnen i ca 20 min i 210 grader.



(ska ordna med bild).


Vad blir det för mat?

Välkommen kära vänner. Här kan ni skriva mattips, efterätter, julgott och drycker och andra tips som har med mat att göra. 


puss

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0